top of page
Search
  • Writer's pictureValentina Kozumplik

Zlato i bronca na ISSF svjetskom kupu - Baku, Azerbaj

Naš klub imao je ponovno predstavnika u sastavu reprezentacije na trećem ovogodišnjem svjetskom kupu. Andrija Mikuljan nastupao je u disciplinama zračne puške i malokalibarske puške.

Već u prvom nastupu koji je bio na rasporedu (zračna puška) Andrija je ostvario vrhunski rezultat. U kvalifikacijskom nastupu odradio je kvalitetan meč od 628.0 krugova, a za finale bilo je potrebno još samo "malo" svega 0.6 te je Andrija s tim rezultatom zauzeo 11. mjesto u kvalifikacijama. Sljedećeg dana bio je nastup u mix-u na zračnoj pušci. Andrija je bio u paru s Tanjom Borović te su nakon prvog kruga eliminacija završili na 21. mjestu što nije bilo dovoljno za drugi dio eliminacija. Istog dana gađao se i timski dio natjecanja u zračnoj pušci. Mušku ekipu reprezentacije činili su Andrija Mikuljan, Miran Maričić i Josip Sikavica. Dečki su nakon prvog djela eliminacija u kojem svako u ekipi mora opaliti 30 hitaca u vremenu od 30 minuta zauzeli treće mjesto i uspjeli se plasirati u najboljih osam ekipa i u drugi eliminacijski dio. U drugom eliminacijskom djelu gađanja isti je princip, samo 20 hitaca u 20 minuta. Naša ekipa zauzela je četvrto mjesto i ušla u borbu s reprezentacijom Indije u meč za brončano odličje. Meč za brončano odličje sastoji se tako da svaki član ekipe opali jedan hitac te se sva tri hica iste ekipe zbroje i čiji je jači zbroj pogodaka ta ekipa osvaja dva boda, a u slučaju izjednačenog rezultata hica svaka ekipa osvaja po jedan bod. Pobjednik je ekipa koja prva dođe do 16 bodova. Naši predstavnici u vrlo jakom finalu u kojem su obje ekipe pokazivale jako dobru izvedbu uspjeli su vrlo sigurno pobijediti ekipu Indije s rezultatom 10:17 i time osvojiti brončanu medalju.

Uslijedila je disciplina malogkalibra. Prvi na redu gađao se trostav. Naime streljana u Bakuu je vrlo poznata po vjetru i jako teškim uvjetima za gađanje gdje i najiskusniji strijelci mogu biti nadigrani od vjetra. Andrija je vrlo sigurno prošao eliminacijski krug gađanja, a to znači da su u eliminacijama bile dvije grupe natjecatelja i potrebno je bilo ući u prvih 27 natjecatelja svake grupe kako bi mogla biti samo jedna grupa natjecatelja u kvalifikacijama kako bi imali svi iste uvjete gađanja. U kvalifikacijama ostvario je rezultat od 581 krug što je dobar rezultat, ali ipak nedovoljan za finale svjetskog kupa te je tim rezultatom osvojio 32 mjesto. Kako i na zračnoj pušci tako i na malokalibarskoj postoji timski dio trostava s istim principom od dva eliminacijska djela te nakon toga nastup za medalje. Nakon prvog eliminacijskog kruga naša reprezentacija zauzela je prvo mjesto, a nakon drugog eliminacijskog djela zauzela je drugo mjesto što znači ulazak u finale i meč za zlatno odličje. Ponovno su se susreli s reprezentacijom Indije. Finale se gađa na sličnom principu kao i zračni dio timskog finala. Samo ovaj put svaki predstavnik je u drugom stavu te se njihov rezultat zbroji iz svakog stava te čiji je rezultat jači ta ekipa osvaja dva boda, a u slučaju izjednačenog rezultata svaka ekipa dobiva po jedan bod. Andrija je gađao klečeći stav, Miran Maričić stojeći stav, a Josip Sikavica ležeći stav. Dečki su izvrsno otvorili finale, nastupali su vrlo samouvjereno i uspostavili dominaciju nad ekipom Indije. Krajnji rezultat bio je 17:7 u korist reprezentacije Hrvatske te sasvim zasluženo osvojili su zlatnu medalju i popeli se na "vrh svijeta".

Čestitke na iznimnim rezultatima!


5 views0 comments

Comments


bottom of page